2013. július 31., szerda

Golfpályák ura

Találós kérdés: melyik balatoni településünkön található két golfpálya is?

Korán érkeztünk, kíméletet reméltünk a Naptól. Nem kaptunk. Már a reggeli órákban harmincöt fokos hőség cirkált az utakon. A települést kerékpáron szerettük volna felderíteni. A turisztikai hivatal a készletéből két remek darabot biztosított a túrához. A légkondi sajnos kizárólag a lejtőkön működött, emelkedőkön patakokban folyt a verejték. (Ma sem értjük: ugyanaz az útszakasz, hogyan lehet tízszer hosszabb felfelé, mint lefelé?)

A település fő látnivalói, szolgáltatásai nagy százalékban a kerékpárút közelében húzódtak. Kelet felől rögvest a Golfclub Imperial Balaton zöld mezői köszöntötték az utazókat. Bámulatos lankák ereszkedtek a tó víze felé - ide később még visszatérünk, kiütni néhány horpadt labdát az űrbe.

Golfclub Imperial Balaton

A Szépkilátó következett szájtáti panorámával, és a Soós-öböl, ahol megpihen a vándor, majd érkezett a strand. Innen indultunk tovább, s az úton hirtelen újabb golfpálya toppant elénk! Kicsit kisebb, kicsit szögletesebb, mint az előző, de golfpálya: minigolf, tizennyolc lyukkal. Hívogatónak tűnt az évente megrendezett éjszakai verseny szabályzata, miszerint minden lyuknál egy kisfröccs dukál. Nem kizárt, hogy az utolsó labdák rendre a másik golfpályán landolnak...

Balatongyörök, visszatérünk mezeidre!

A Soós-öböl,...

...ahol a paripák is vígan legelésztek.

Hatalmas pontonkikötő a strandon

És a minigolf Györök túlsó felén

2013. július 27., szombat

A diási kályhakórház

Létezik Gyenesdiáson egy eldugott, titkos hely: menhely és kórház egyben. A világ minden pontjáról ide gyűlnek az öntöttvas kályhák, ha bőrükre fekélyeket mart a rozsda, ha a háború magával vitte testük darabkáit - ha már nincs remény. Itt aztán menedékre lelnek, fekélyeik begyógyulnak, hiányzó testrészeik pótlásra kerülnek, eredeti, százéves fényük visszatér, és büszkén pihennek vállvetve, várják a következő száz éveket.

Ez a gyenesdiási antik kályhagyűjtemény, ahol a tulajdonos szavakba nehezen foglalható elszántsággal menti meg kedvenceit az enyészettől. Kihagyhatatlan.

Újjászületve. Mint a főnixmadár.

Több mint százan

Kályhák és apró barátaik

Kifogyhatatlan változatosság

Mesés részletek


Raktár

Gyógyulófélben lévő betegek a váróban - és kitartó orvosuk

A műtő, ezernyi alkatrésszel és szerszámmal

Kályhaajtók

További részletek: antikkalyha.hu

2013. július 25., csütörtök

Lányos zavarban

A temérdek fotós, sajtós, a kamerák, az élesre húzott objektívek, a nyüzsgés, a figyelő tekintetek zavarba hozták. Lámpalázas lett. Fogalma sem volt, mit vegyen fel. Először felkapott egy sötétzöld kosztümöt, aztán hirtelen kékre, majd barnára cserélte, aztán világoszöldre, szürkére, lilásra...
Kalapnak kéket választott, aztán komor szürkét, majd lilát kevert zölddel. Kapkodott, ráncait rendezgette.

Lányos zavarban volt a Balaton. Elrajtolt a 45. Kékszalag.

kékeszöldben

kékesszürkében

komorszürkében

smaragdzöldben

és a többi színben...




Meredek emelkedő is nehezítette a versenyzők dolgát.

Azt mindenesetre zokon vettem, hogy a rendezők nem intéztek némi napsütést. Szegény fotós ember fény nélkül csak félkarú óriás. (Persze mihelyt eltűnt a mezőny a szemünk elől, nyomban előbukkant a nap.)

2013. július 17., szerda

Nyuszi a kajakban

Révfülöp, Császtai strand, vízisport telep. Hajnali 6 óra 20 perc.

A fülem tövét vakargatom. Két masina a fűben: huszáros méretű tükörreflexes fényképezőgépem és az okostelefonom. Melyiket vigyem? A stégen két egyszemélyes kajak ásítozik. Nyuszi vagyok, a rémült gépek közül az okostelefont viszem magammal. Ha borulnék, kisebb legyen a kár. A tükörreflexes fellélegzik...

A Balaton vize frissen vasalt, a legapróbb fodrok is a mélyben szunnyadnak még. Nyugati irányban indulunk - Pálköve felé, ahol a nádasban apró lak búvik. (Pálköve közigazgatásilag Kővágóörshöz tartozik.)

Könnyen cirkálunk, se szél, se hullámok. Parti horgászok tekintete kíséri utunkat, igyekszünk minél kevesebb damilt begyűjteni.

Húsz-huszonöt perces laza evezés, aztán kikötünk. A víztől néhány méterre meszelt falak vigyázzák a csöpp tisztást - és Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékházát. Előző nap tájékozódtam a nem létező nyitvatartásról. Hiába ugyanis a felújítások, az emlékház január óta, ismeretlen ideig zárva tart. A szerencse azonban ránk veti magát a bokrok közül: néhány karbantartó a következő napi halászléfőző-verseny okán a helyszínt rendezgeti, s az emlékház is megnyílik néhány percre.

Kapkodnunk nem kellett, a Kékkúti Zrt.-nél csak 10 órára vártak gyárlátogatásra...

Fotók a telefonnal:

Útmenti apró öböl

Partra vetett kajak

Az emlékház kívül...

...és belül

Köszönet Varga Györgynek, a Káli-medence Turisztikai Egyesület elnökének a kajakért és a túravezetésért!

2013. július 10., szerda

Strandmustra 1.

Strandot tesztelni kizárólag szakemberekkel szabad. Hívtunk hát két - viszonylag fiatal, de szigorú - szakembert, Sárát és Flórát. Szempontjaik mérvadóak, módszertanuk a feladathoz mérten összetett, ítéletük pedig mindig kemény, de igazságos és következetes. Lássuk az első eredményeket!

Zánkai strand

Se vége, se hossza. A fél ország bátran bemasírozhatna takarókkal, hűtőtáskákkal, a strandnak meg se kottyanna. A szolgáltatók száma még nem érte utol a part méreteit, de az igyekezet látszik. Az árak szolidak, cserébe az éttermek, büfék nem törnek Michelin-csillagra. A hölgyek paradicsomlevest és milánói spagettit teszteltek, mint örök kedvenceket. A strandon azt is tisztának találtuk, ami kifejezetten ritkán tiszta. A parkolás ingyenes.

Újszerű hinta az autógumis

Éttermi várakozás

Majd belenő


Balatonfűzfő, Fövenyes

Örök kedvenc, ráadásul az elmúlt időszakban temérdek fejlesztés is helyet kapott. Egész napos karszalaggal (800 Ft) korlátlan csúszdázás és trambulin jár. Bátran állíthatom, a szakmai zsűri élt is a lehetőséggel. A parkolás ingyenes.

Némi pihenő, háttérben a megfáradt csúszda

Elnyűhetetlen mászóka elnyűhetetlen gyerekekkel

 Hálás téma




2013. július 6., szombat

Köveskál, a Káli-medence kincse

Balatonfüredről indultunk, szokás szerint. Szerettünk volna 10 óra felé Révfülöpre érni. Szél anyó nem akart segíteni, két és fél óra helyett ötöt vitorláztunk. Az öt órából egy a technikai műveletekkel, egy pedig a hajótest tisztításával telt. A maradék háromban szélért imádkoztunk.

Imával kötöttük le magunkat

Révfülöpön kötöttünk ki, és nyomban kerékpárt béreltünk (köszönet: on2wheels). Viharos tekerés a Mákvirág étteremhez, ahol a helyi turisztikai egyesület vezetőjével beszélgettünk a térség látnivalóiról.
A Káli-medence kiterjedt, tucatnyi települést rendez magába. Első etapunkkal Köveskált szerettük volna meghódítani.

Kővágóörs felé indultunk, a távolság kerékpárral sem kihívás. Dacára a szolid emelkedőnek, bő negyedóra alatt elértük a települést. Kővágóörsről Köveskál újabb bő negyedóra, s közben a vándor a toszkán tájak hazai megfelelőjén legeltetheti a szemét.

Bálák - minden tájnak jól állnak

Köveskál a Balaton-felvidék igazi gyöngyszeme. Tájjellegű építészete, buckákon kanyargó utcái, és a bámulatos környezet könnyedén fejbe kólintja a gyanútlan vendéget. Efféle házak sorakoznak:

Variációk egy témára: ház

Variációk egy témára: ház

Variációk egy témára: ház

A kerítésen pihent

Ez a fa éppen virágzott

Betértünk a Kővirágba is - a vidéki éttermiség egyik fellegvárába. A bendő Kővágóörsön már megtelt, így a Kővirágban rizlinggel színezett szódát vettünk csak magunkhoz.

Kint

Bent

Még beljebb

A Káli-medencében jelentős az egy négyzetméterre eső k betűk száma. Jó példa erre a köveskáli Káli Kövek Pincészet. A betérő akár a kertben, akár a finom designnal tervezett házbelsőben is megpihenhet, s végigkóstolhatja a pincészet borsorát.


Néhány kanyarral arrébb, a település nyugati szegletében az egyre épülő-szépülő Pálffy Pincészet húzódik. Gondos külső, gondos belső. Olyat ittunk, amit még sose: Furmint Zöldlét (éretlen szőlő leve). Savanyú, mint a citrom, de szódával remekül űzi a szomjat.



Megtekintettük még a mosóházat és a Bali Galériát, hogy aztán hazafelé vegyük az irányt. Ám Köveskál tövében még betértünk a Kerék Bárba, a kerékpárosok üde pihenőjébe, hogy némi frissítőt és a tájat magunkhoz vegyük.

Elfáradt szegény pára, hagytam pihenni...

A párkány lakói

Táj a Kerék Bárból

Kővágóörs felé, a Kornyi-tó fölé magasodó dombon különös szobrok őrzik a tájat. Tekintetükkel sokáig követtek bennünket is, amint egyre távolodtunk a páratlan aurájú Köveskáltól...

Vigyázó szemüket a Káli-medencére vetik